Maaike Broeksema, Diaconaal Pastor
Mijn naam is Maaike Broeksema en ik ben in de PI Zwolle werkzaam als diaconaal pastor. In 2011 kwam ik tijdens mijn opleiding HBO-theologie in contact met het vrijwilligerswerk in de PI Zwolle en sinds Januari 2013 coördineer ik de Alpha-cursus in de PI Zwolle. In december 2016 is vanuit het netwerk van de Zwolse kerken de Diaconale Stichting Gevangenenzorg Zwolle (DSG Zwolle) opgericht. De aanleiding hiervoor was een onderzoek naar de betrokkenheid van kerken en organisaties in de regio Zwolle in de (na)zorg voor (ex-) gedetineerden. Uit dit onderzoek bleek dat in de zorg voor ex-gedetineerden kerken en organisaties in Zwolle hun netwerken nog aanzienlijk kunnen versterken en met elkaar verbinden. Als diaconaal pastor in de PI Zwolle wil ik een verbindende schakel zijn tussen de kerk ‘binnen’ de muren en de kerken ‘buiten’ de muren van de gevangenis. Uiteraard kan dit alleen in nauwe samenwerking met de geestelijk verzorgers, casemanagers en andere betrokkenen. Sinds 2021 ben ik deel van het team van de geestelijk verzorgers binnen de PI, hierdoor is de samenwerking nog verder geïntensiveerd.
Ik vind het een uitdaging om te ontdekken hoe ik op deze plek van betekenis kan zijn in verbinding met vrijwilligers uit de diverse kerken in de regio Zwolle en betrokken organisaties. Dit doe ik vanuit de overtuiging dat God mensen in de knel niet loslaat en dat we in navolging van Jezus Christus zijn handen en voeten mogen zijn hier op aarde.
Gert-Jan Codée, Voorzitter
De Penitentiaire Inrichting (PI) Zwolle kom je niet zomaar binnen. Niet alleen moet je vooraf aangemeld zijn als bezoeker, ook mag je vrijwel niets meenemen naar binnen. Je moet sleutels, telefoon en dergelijke in een kluisje achterlaten en dan verschillende deuren doorgaan. Je merkt de beklemming als je binnen bent door alle gesloten deuren en de vele bewakers die je tegenkomt.
Het is nodig voor een gevangenis dat er goede bewaking is. Het is tenslotte niet de bedoeling dat mensen zomaar in- en uitlopen. Toch zijn de momenten waarop er iets van contact is tussen buiten en binnen is heel belangrijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kerkdiensten. Indrukwekkend om dan zij aan zij te zitten met de gedetineerden en samen te zingen. Niet alleen als gedetineerde, maar ook als bezoeker ervaar je hoe kostbaar het is als iets van de geslotenheid wordt doorbroken.
Sinds 1 juli 2024 ben ik voorzitter geworden van de Diaconale Stichting Gevangenenzorg (DSG) Zwolle. Ik vind het mooi om een inkijkje te krijgen in een wereld die zich op nog geen één kilometer afstand van de Jeruzalemkerk, waar ik predikant ben, bevindt. Wat is het belangrijk dat Maaike Broeksema in haar werk voor de stichting verbinding kan blijven vormen tussen kerk en gevangenis, samen met de vele vrijwilligers die met hart en ziel meewerken aan o.a. de kerkdiensten, de Alpha-cursus, de Bakworkshops, het voorleesproject.
Ik zie het als onze gezamenlijke roeping om niet alleen in onze eigen (kerkelijke) bubbel te blijven maar ook te kijken wat daarbuiten gebeurt. Daarin mogen we gaan in het spoor van Jezus die de mensen opzocht die buiten het gewone leven waren komen te staan, zoals melaatsen en tollenaars. In die ontmoetingen gebeurde er altijd wat. We mogen vertrouwen dat dit ook gebeurt in alle ontmoetingen binnen en buiten de PI.
Geke Holtland, Penningmeester
Graag wil ik me voorstellen in deze nieuwsbrief. Sinds 1 september 2024 mag ik als penningmeester verbonden zijn met het bestuur van DSG. Een mooi stel mensen die samen wil werken om diverse diaconale werkvormen mogelijk te maken in de PI van Zwolle.
Ik ben Geke Holtland, 61 jaar en kom uit Kampen. Nadat ik ruim 36 jaar gewerkt hebt in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, ben ik sinds 2022 werkzaam als bewindvoerder. Mijn werk is het beheren van de financiën van mensen die dat zelf niet (goed) kunnen. Zo mogelijk proberen we samen te kijken naar wat kan en wat niet kan. Vooral in deze ‘dure’ tijd is het soms echt wel een uitdaging om het geld goed te besteden, vooral als je van een kleine uitkering moet leven.
Omdat ik inmiddels niet meer fulltime werk is er ook naast mijn werk ook ruimte ontstaan voor andere activiteiten. Als bezoekvrijwilliger via gevangenenzorg was ik al een beetje bekend met de PI en via via kreeg ik de vraag of ik als penningmeester wat zou willen betekenen bij DSG Zwolle. Ik heb eerst de website eens goed doorgenomen en daarna een leuk gesprek gehad met 2 bestuursleden. Zij hebben me het een en ander verteld van de Stichting DSG en waar deze voor staat. Een mooie organisatie met een warm hart voor ons naasten. Daar wilde ik ook wel voor aan de slag en zo kan ik me nu in deze nieuwsbrief voorstellen als penningmeester. Hoewel het soms nog even zoeken is in de systemen die ermee gemoeid zijn, vind ik het ook waardevol om hierin mijn steentje te kunnen bijdrage.